Topcolumn

Netwerken in macro- en microvorm

Peter de With is principal consultant bij LogicaCMG en parttime hoogleraar aan de TUE, faculteit Elektrotechniek.

Leestijd: 3 minuten

De afgelopen tien jaar zijn zowat alle computers ter wereld met het internet verbonden. Dit leverde een stortvloed van nieuwe diensten en producten op, inclusief een heuse internetbel. Dat internet is in zijn opzet geslaagd wat betreft bereikbaarheid en informatievoorziening voor iedereen. Wanneer je kijkt naar efficiëntie en betrouwbaarheid is het matig tot soms zeer slecht. Metingen wijzen uit dat het het slechtste kanaalmodel ter wereld is. Het is nu tijd om te gaan netwerken in een meer gedifferentieerde vorm. Er komen nieuwe varianten aan die ons leven eveneens gaan veranderen: de sensornetwerken. De voorboden dienen zich nu al aan via de GSM-telefoon en RFID.

RFID-technologie maakt het mogelijk om voorwerpen elektronisch te identificeren. Dit leidt tot grote mogelijkheden voor logistiek en transport, omdat goederen en producten nu gedurende hun productie- en afleverproces kunnen worden gevolgd. Wanneer het product complexer van aard is, is het voordeel minder prominent, zij het dat dezelfde technologie voor de onderdelen weer veel zin heeft. Mijn laatste computeraanschaf was nog een drama. Ik kon alles volgen van de productie. Heel frustrerend als je ziet dat ze de verkeerde delen monteren of als deze juist niet aanwezig zijn met een enorme vertraging tot gevolg.

Dit concept van ’het kunnen kijken‘ in het logistieke proces kan nog verfijnder en dat maakt het veel interessanter. In plaats van een ID-label sturen we intelligente meetsystemen op pad met sensoren die beeld, geluid of data kunnen meten. Dit leidt tot wat de visionairs sensornetwerken noemen. In ultieme vorm is dit een enorme verzameling embedded systemen die met elkaar meten en communiceren en wellicht later zelfs deduceren en concluderen.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content