Warning: Undefined array key "bio" in /home/techwatch/domains/test.bits-chips.nl/public_html/wp-content/plugins/wpcodebox2/src/Runner/QueryRunner.php(126) : eval()'d code on line 13
Author:
Reading time: 2 minutes
Het Franse Pixium Vision heeft samen met onderzoekers van de Stanford University een netvliesimplantaat ontwikkeld dat niet aangesloten hoeft te worden op een energiebron. De onderzoekers gebruiken de fotodiodes van de sensor om de benodigde energie te genereren. Pixium denkt dat de aanpak de drempel voor het gebruik kan verlagen, want de sensoren kunnen zonder complexe operatie met een injectienaald worden aangebracht.
Net als andere netvliesimplantaten is het Franse exemplaar bedoeld voor patiënten bij we de lichtreceptoren beschadigd zijn, maar die nog wel een werkende gezichtszenuw hebben. Het implantaat kan deze zenuw met elektrische pulsen stimuleren. Er zijn verschillende systemen in ontwikkeling en zelfs al op de markt waarmee patiënten weer rudimentair zicht krijgen.
De huidige implantaten werken met rf-signalen en -energie. Een draagbare computer zet de beelden van een camera op de bril van de patiënt om in een signaal, en een zendspoel in het montuur stuurt dit door naar de ontvangstspoel van het implantaat. Het aanbrengen van het implantaat vereist vrij complexe chirurgie; de spoel moet aan de buitenkant van de oogbol geplaatst worden en verbonden worden met de elektrode-array in het oog.
Bij het nieuwe Pixium-systeem is er geen ontvangstspoel meer nodig, de sensor zet het beeld een-op-een in een elektrische puls. Het systeem heeft wel ook een bril met draagbare computer nodig; zichtbaar licht heeft niet genoeg energie om de sensor te activeren, dus de beelden worden in nabij-infrarood licht in het oog geprojecteerd. Bovendien moet het implantaat de elektrische signalen op vergelijkbare manier aanbieden als de lichtreceptoren dat doen, dat wil zeggen, als gepulst signaal. Het beeld moet dus op deze manier worden overgestuurd.
Het gebruik van licht als energiebron is niet de enige verbetering van het implantaat. De onderzoekers experimenteerden ook met de grootte van de pixels, de energie, en de bewerking van het projectiesignaal. Gebaseerd op proeven met ratten en varkens denken zij dat het implantaat een aanzienlijk hogere ruimtelijke resolutie kan opleveren dan de huidige versies. De eerste test in mensen staat gepland voor volgend jaar.