Kort nieuws

Nerdalize redt het niet met servers-als-verwarming

Nieke Roos
Leestijd: 2 minuten

Op 27 december heeft de Haagse rechtbank het faillissement uitgesproken van Nerdalize. Het twintigkoppige bedrijf, in 2013 uitgesponnen uit de TU Delft, wilde de restwarmte van servers gebruiken om huizen te verwarmen. Met dit idee oogstte het meerdere prijzen, de complimenten van voormalig Google-topman Eric Schmidt en 1,6 miljoen euro bij energieleverancier Eneco en in twee crowdfundingacties, de laatste begin 2017. Desondanks draaide het datzelfde jaar bijna negen ton verlies, aldus RTL Z. De curator wil nog niets kwijt over de oorzaken van het faillissement en zegt de mogelijkheden voor een doorstart te onderzoeken.

Servers genereren flink veel warmte en datacentra zijn veel geld kwijt aan koeling – soms wel de helft van hun energierekening. Door de computers te gebruiken als verwarming in huizen hoeven de bewoners minder gas te verstoken. Daarnaast vallen de koelingskosten weg, wat het mogelijk zou moeten maken om rekencapaciteit ver onder de marktprijs aan te bieden. In zijn businessmodel ging Nerdalize ervan uit dat huiseigenaren de server huren, maar doordat ze een vergoeding krijgen voor het stroomverbruik van het apparaat en aanzienlijk lagere verwarmingskosten hebben, kunnen ze fors besparen. De computercapaciteit verkocht het als clouddienst.

Samen met Eneco begon Nerdalize in 2015 met veldproeven van zijn aanpak. Bij vijf gezinnen in Nederland installeerden ze een zogeheten Eradiator in de woonkamer. Deze servers bogen zich over complexe berekeningen van onder meer het Leiden UMC. De proef duurde tot het einde van het jaar en moest aantonen of uitrol op grote schaal mogelijk was en zo ja, hoe. Eind 2017 beleefde de technologie haar vuurdoop bij 42 huishoudens. Niet meer als radiator, maar met servers die direct naast en aan het centrale verwarmingssysteem hingen.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content