‘Negen projecten krijgen laatste deltapieken Zuidoost-Nederland’

Nieke Roos
Leestijd: 2 minuten

De provincie Noord-Brabant en de Rijksoverheid verdelen het laatste geld in het Pieken in de Delta-potje voor Zuidoost-Nederland over negen projecten in de hightech, de voedingsmiddelenindustrie en de zorg. Dat meldt de zakelijke nieuwssite Klikbedrijvig.nl. De gelukkige aanvragers zijn AssemblƩon, Brainport Development, CCM, Focal Meditech, Macawi, Marel Meat Processing, Philips Electronics, Philips Healthcare en Rimas. Een woordvoerder van de overheid kan deze lijst niet bevestigen. Het honoreringstraject voor de najaarstender van 2010 is nog niet afgerond, zodat er nog projecten zouden kunnen afvallen. Het Rijk verwacht pas eind april een officiƫle mededeling te kunnen doen.

Volgens de lijst op Klikbedrijvig.nl krijgt AssemblĆ©on geld om onder de noemer Sustainable Machines een prototype pak-en-plaatser te bouwen en te testen die duurzamer is en minder energie gebruikt. Binnen Letā€˜s Connect gaat Brainport Development een dashboard opzetten voor arbeidsmarktgegevens. Produzo van CCM beoogt een machine te maken voor de serieschakeling van dunnefilmzonnecellen met ultraprecieze laser- en printtechnologie. Focal ontwikkelt de McArm, een sensorgestuurde armondersteuning voor revalidatie en training. Met RespiratoirNL wil Macawi een nieuw beademingsapparaat realiseren. In Deboflex stort Marel zich op intelligente technologie voor het efficiĆ«nter uitbenen en snijden van vlees. De twee Philips-projecten Sparc en Mixr bouwen respectievelijk een slim sensorsysteem om doorliggen in bed en vallen te signaleren en een nieuwe generatie rƶntgenapparatuur. Smart Chain van Rimas moet nieuwe moduleconcepten en bijbehorende productielijnen opleveren voor zonne-energie in gebouwen.

De omvang van de projecten varieert van Ć©Ć©n tot vijf miljoen euro. Hiervan neemt het Rijk ongeveer een kwart voor zijn rekening en de provincie Noord-Brabant circa vijftien procent. De verwachting is dat een succesvol project na 2016 een omzet tussen de dertig en honderddertig miljoen euro oplevert en vijftig tot 125 banen genereert. De najaarstender van 2010 was de laatste binnen Pieken in de Delta. De regering heeft besloten het succesvolle programma af te bouwen.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content