Nederlandse R&D-uitgaven verder achterop

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

De Nederlandse investeringen in R&D lopen verder terug, blijkt uit de jaarlijkse ’kennisfoto‘ van de KIA-coalitie en uit cijfers van het CBS. De publieke uitgaven daalden in twee jaar 0,05 procentpunten naar 0,67 procent van het bbp (exclusief WBSO en EU-gelden). Gezien de positie van zijn economie in de EU- en Oeso-ranglijsten scoort Nederland daarmee onder zijn stand. De private investeringen liepen terug van 1,03 procent in 2007 naar 0,88 procent in 2009. Het EU-gemiddelde bedraagt 1,25 procent. De crisis is debet aan de achteruitgang, maar toch is Nederland een van de weinige landen ter wereld waar bedrijven in absolute zin minder uitgeven aan R&D dan voor het uitbreken van de crisis.

De Kennis en Innovatie Agenda-coalitie, een samenwerkingsverband voortgekomen uit het Innovatieplatform, pleitte voor extra publieke investeringen van twee miljard euro per jaar. Dat zou Nederland naar een plek in de vijf beste kenniseconomieën moeten helpen. Het kabinet Rutte zet echter het mes in innovatiesubsidies, oplopend tot 550 miljoen euro minder per jaar. Ook wordt een deel van de aardgasbaten niet langer gereserveerd voor grote onderzoeksprojecten. Wel bestaat er nog discussie of een aantal ondernemervriendelijke en generieke maatregelen van het kabinet moeten worden geannuleerd ten gunste van innovatiesubsdies, met name voor de sleutelgebieden.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content