Nederlandse proeffabriek voor zonnecelfolie opent deuren


Warning: Undefined array key "bio" in /home/techwatch/domains/test.bits-chips.nl/public_html/wp-content/plugins/wpcodebox2/src/Runner/QueryRunner.php(126) : eval()'d code on line 13

Author:

Reading time: 1 minute

Onlangs is in Arnhem een pilotlijn geopend voor de productie van silicium dunnefilmzonnecellen. De Nuon Helianthos-fabriek gaat zijn roll-to-rollproces testen waarin een metalen folie als tijdelijke drager dient. Hierop worden met dampdepositietechnieken dunne films en contacten aangebracht. Na verwijdering van de tijdelijk drager wordt een permanent substraat aangebracht en wordt de dertig centimeter brede folie ingepakt en van aansluitpunten voorzien.

De zonnecellen bestaan uit een laag transparant geleidend oxide op basis van tinoxide, silicium als fotoactieve laag en een reflectieve metaallaag als achterzijde. Volgens de website van TNO is een maximaal rendement van 9,4 procent haalbaar.

De flexibele zonnecellen van Helianthos zijn klaar om in proefproductie te gaan.

Helianthos startte in 1997 als een samenwerkingsverband van TNO, de drie technische universiteiten, Akzo Nobel en Shell. De twee industriële partners hebben het project inmiddels de rug toegekeerd. Nuon heeft in 2006 hun rol overgenomen.