Nederlandse ‘kunstnier’ in de maak


Warning: Undefined array key "bio" in /home/techwatch/domains/test.bits-chips.nl/public_html/wp-content/plugins/wpcodebox2/src/Runner/QueryRunner.php(126) : eval()'d code on line 13

Author:

Reading time: 1 minute

Volgens de Nierstichting kunnen binnen twee jaar de eerste klinische testen van start gaan voor een compact en draagbaar apparaat waarmee nierpatiënten regelmatiger kunnen dialyseren met een betere kwaliteit. In 2017 moeten dan de eerste patiëntenpilots beginnen. Het apparaat leunt op technologie van Nanodialysis uit Oirschot. Verder doen de UT, TNO, de UMC‘s van Maastricht, Nijmegen en Utrecht en Interface Biomaterials uit Geleen mee.

Volgens de Nierstichting is de behoefte aan betere technologie groot. De huidige dialysetechnieken vereisen dat patiënten een aantal keer per week naar een gezondheidscentrum komen, of dat de ze een apparaat thuis installeren om ’s nachts te dialyseren. De machines benaderen slechts tien tot vijftien procent van de werking van een gezonde nier.

De kunstnier is nog steeds een extern apparaat, maar moet veel simpeler te bedienen zijn en betere resultaten bieden. Bovendien moet het mogelijk zijn om het apparaat mee op pad te nemen.

Volgens de Nierstichting wil het met het project de industrie wakker schudden. ’De Nierstichting neemt deze innovatie ter hand omdat er technisch een verbetering in de behandeling mogelijk is en de dialyse-industrie deze niet realiseert‘, meldt een persbericht. Het is gelijk ook een bedelbericht: voor het eerste model van de kunstnier is zo‘n zeven miljoen aan nieuwe financiering nodig. Tot nog toe is er reeds tien miljoen euro in het project gestoken: drie miljoen van de Nierstichting en zeven miljoen uit de EU.