Kort nieuws

Nederlandse ‘kunstnier’ in de maak

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

Volgens de Nierstichting kunnen binnen twee jaar de eerste klinische testen van start gaan voor een compact en draagbaar apparaat waarmee nierpatiënten regelmatiger kunnen dialyseren met een betere kwaliteit. In 2017 moeten dan de eerste patiëntenpilots beginnen. Het apparaat leunt op technologie van Nanodialysis uit Oirschot. Verder doen de UT, TNO, de UMC‘s van Maastricht, Nijmegen en Utrecht en Interface Biomaterials uit Geleen mee.

Volgens de Nierstichting is de behoefte aan betere technologie groot. De huidige dialysetechnieken vereisen dat patiënten een aantal keer per week naar een gezondheidscentrum komen, of dat de ze een apparaat thuis installeren om ’s nachts te dialyseren. De machines benaderen slechts tien tot vijftien procent van de werking van een gezonde nier.

De kunstnier is nog steeds een extern apparaat, maar moet veel simpeler te bedienen zijn en betere resultaten bieden. Bovendien moet het mogelijk zijn om het apparaat mee op pad te nemen.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content