Nederlandse hoofdinfrastructuur in 2030 energieneutraal


Warning: Undefined array key "bio" in /home/techwatch/domains/test.bits-chips.nl/public_html/wp-content/plugins/wpcodebox2/src/Runner/QueryRunner.php(126) : eval()'d code on line 13

Author:

Reading time: 1 minute

Alle Nederlandse hoofd- en snelwegen, dijken, sluizen en andere grote infrastructuur wekken in 2030 zelf de energie op die nodig is voor hun functioneren. Deze ambitie ontvouwt minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en milieu) in een brief aan de Tweede Kamer. Zij stelt een keur van maatregelen voor, zoals zonnepanelen en windmolens langs de wegen, het winnen van biogas uit gemaaid bermgras en het energieneutraal bouwen van alle nieuwe bruggen en sluizen.

Ook wil de minister de deur openzetten voor innovaties, in de energiesfeer of niet. Zo denkt ze aan toepassing van asfalt met minder rolweerstand en aan wegen die elektrische auto’s inductief kunnen opladen. ‘De kwaliteit van de Nederlandse infrastructuur staat wereldwijd in de top drie. Het is belangrijk dat we werken aan de infrastructuur van de toekomst. Innovaties bieden volop mogelijkheden om de infrastructuur slimmer en duurzamer te maken. Het levert niet alleen een goede doorstroming op de wegen op, maar ook een mooi en leefbaar land. Bovendien boren we nieuwe markten aan voor bedrijven met innovatieve oplossingen’, aldus minister Schultz.