Achtergrond

Nederlandse hightech verbetert Egyptisch irrigatiemanagement

Nieke Roos
Leestijd: 4 minuten

Acht procent meer aardappelen en een even goede aardbeienoogst met 48 procent minder water en meststoffen. Dat zijn de belangrijkste resultaten van een pilot die drie Nederlandse bedrijven in Egypte hebben uitgevoerd met een hightech irrigatiemanagementsysteem.

Van september 2007 tot februari 2009 beproefden drie boerenbedrijven in de Egyptische West-Nijldelta een nieuwe irrigatiemanagementoplossing van Nederlandse makelij. Het systeem combineert de technologieën van Dacom uit Emmen, The Soil Company uit Groningen en Waterwatch uit Wageningen: bodemvochtmetingen, gedetailleerde grondkaarten respectievelijk satellietbeelden. Vorig jaar april won de pilot de eerste Partners voor Water Award als beste, meest effectieve en meest veelbetekenende project binnen het Partners voor Water-programma, uitgevoerd door Agentschap NL.

Op een fundament gelegd bij de Rijksuniversiteit Groningen heeft spin-off The Soil Company de Mol ontwikkeld, een mobiele grondsensor. Gemonteerd op een tractor meet deze de gammastraling die de toplaag produceert. Omdat elk bodemtype een unieke combinatie van radioactieve sporenelementen bevat, kan het Groningse bedrijf uit de geregistreerde vingerafdruk en een vergelijking met een aantal grondmonsters de samenstelling afleiden op het betreffende meetpunt. Deze informatie koppelt het aan de bijbehorende GPS-coördinaten, waarna een Gis-pakket uit alle metingen een totaalkaart genereert.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content