Academica

‘Nederlandse en Vlaamse onderzoeksaanstuurders moeten samen’

Pieter Edelman
Leestijd: 2 minuten

De Nederlandse regelgevers en financiers voor onderzoek en innovatie zouden samengevoegd moeten worden met de Vlaamse. Dat vindt Luc Soete, AWT-lid en voorzitter van een expertgroep die de afgelopen maanden het Vlaamse wetenschaps- en innovatiebeleid doorlichtte. ’Nederland heeft een AWT, een NWO en een Senternovem. Vlaanderen heeft een VRWB, een FWO en een IWT. Wat een winst zou je boeken door vergelijkbare organisaties samen te voegen!‘, bepleit hij in de nieuwsbrief van de Adviesraad voor Wetenschap en Technologie (AWT). Hij suggereert om bij de AWT en de VRWB te beginnen. ’Dat is makkelijk genoeg. De AWT heeft al twee Vlaamse leden.‘ Daarmee doelt Soete onder meer op zichzelf.

Volgens Soete kunnen Nederland en Vlaanderen veel van elkaar leren op het gebied van onderzoeks- en innovatiebeleid. ’Ten opzichte van Nederland is de bijdrage van de Vlaamse overheid aan innovatie veel lager, terwijl de private investeringen beduidend hoger liggen en de Lissabon-doelstellingen zelfs halen‘, zegt Soete. Hij vindt het Vlaamse beleid echter te gefragmenteerd. ’Op dat punt kunnen we een voorbeeld nemen aan Nederland, met zijn éénloketgedachte voor de uitvoering van het beleid, het streven naar administratieve verlichting, en het systeem van assessments, evaluaties en het desgewenst afschaffen van regelingen.‘ Ook prijst Soete de internationale blik van het Nederlandse beleid. Vlaanderen kijkt te veel regionaal, denkt hij. ’Nederland is daarin veel opener, met zijn grensoverschrijdende innovatievouchers‘, zegt hij. Hij voegt er wel aan toe dat Nederland niet het ideaal is, maar wel de richting waar Vlaanderen naar toe moet.

Aan de andere kant kan Nederland ook leren van Vlaanderen, denkt Soete. ’Het niveau van het hoger onderwijs is in Vlaanderen bijvoorbeeld hoger dan in Nederland. Universiteiten en bedrijven werken nauwer samen. Vlaanderen kent heldere regels over intellectueel eigendom en onderzoeksresultaten. En het ondernemerschap bij ingenieurs is in Vlaanderen groter dan in Nederland.‘

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content