Kort nieuws

Nederlands-Zwitserse technologie laat gedeeltelijk verlamden weer lopen

Nieke Roos
Leestijd: 3 minuten

Dankzij een elektronische therapie van het Nederlands-Zwitserse bedrijf GTX Medical kunnen drie mensen met een gedeeltelijke dwarslaesie weer lopen. Na een paar maanden lukte het ze zelfs om een paar stappen te zetten zonder stimulatie. Deze primeur meldt de Zwitserse neurowetenschapper Grégoire Courtine, hoogleraar aan het EPFL-instituut in Lausanne en chief scientific officer van GTX, in Nature. Een van de succesverhalen is een Nederlandse patiënt van de Nijmeegse Sint Maartenskliniek.

GTX Medical, voorheen G-Therapeutics, heeft vestigingen in Lausanne en op de High Tech Campus in Eindhoven. Het is ontstaan uit een eerder bedrijfje van Courtine en een team van Philips-spinoff Sapiens, dat vergevorderd was met nieuwe technologieën om symptomen van hersenaandoeningen te onderdrukken met elektrische pulsjes. In 2014 telde Medtronic tweehonderd miljoen dollar neer voor de Nederlandse startup. Na strubbelingen met de Amerikaanse moeder en de FDA stapte de helft van de zeventig werknemers vorig jaar vrijwillig op. Een deel van hen sloot zich aan bij G-Therapeutics, de nieuwe onderneming van Sapiens-medeoprichter Sjaak Deckers.

‘Grégoire heeft eigenlijk twee dingen ontdekt’, licht Deckers het werk van Courtine toe. ‘Ten eerste op welke plekken in het ruggenmerg je kunt stimuleren om de spiergroepen te adresseren waarmee je je benen strekt en buigt. Het directe besturingscentrum van je benen zit niet in je hoofd, maar in je ruggengraat. Het regelen van de balans en dat soort dingen, dat gebeurt daar.’

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content