Kort nieuws

Nederlands voetbal test slim grasmatsysteem

Nieke Roos
Leestijd: 2 minuten

De KNVB gaat onderzoeken of het slimme grasmatsysteem van de Johan Cruijff Arena breder inzetbaar is in het Nederlandse betaalde voetbal. Dit systeem registreert 24/7 de gezondheid en kwaliteit van het veld in het Amsterdamse stadion. Samen met Wageningen University & Research wil de voetbalbond bepalen of ook andere clubs er hun grasmat mee kunnen optimaliseren. Het Nederlands elftal gaat de oplossing al gebruiken op zijn trainingsaccommodatie in Zeist.

Onder het gras van de Johan Cruijff Arena liggen vijftien sensoren die de kwaliteit, temperatuur en vochtigheid van de bodem monitoren. Op het veld en in het dak geven weerstations en slimme lampen een beeld van het groeiklimaat in het stadion door onder meer de temperatuur, vochtigheid, luchtverplaatsing en lichtinval te registreren. Bij elke knipbeurt maakt de maaimachine automatisch een scan van de mat om de plantactiviteit, de hoeveelheid sprieten per oppervlakte en de beschadigde plekken in kaart te brengen. Een speciaal grasteam voegt hier zijn eigen meetgegevens aan toe. Daarnaast is er een webcam waarmee het veld 24/7 is te controleren. Alle data komen samen in een dashboard dat de verzorgers realtime laat zien wanneer het gras water, voeding of licht nodig heeft.

Beter en actueel inzicht in de status van een voetbalveld kan de kwaliteit ervan verbeteren. Het monitoringsysteem kan zelfs voorspellen hoe de grasmat er over een week bij ligt. Het bespaart bovendien onderhoudskosten, voorkomt de onnodige toediening van water, voeding en licht, en vraagt minder arbeidsuren. Het onderzoek van de KNVB krijgt financiële ondersteuning uit het subsidieprogramma Sportinnovator, dat het ministerie van VWS heeft opgezet om het rendement van kennis en innovatie in de sport te vergroten.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content