Your cart is currently empty!
Nederlands team ontwikkelt plasmonlaser
Onderzoekers van de Universiteit Leiden, de Technische Universiteit Eindhoven en Philips Research hebben een plasmonlaser gemaakt. Deze laser maakt gebruik van lichtbundels die zijn gevangen op een metaaloppervlak, zogeheten oppervlakteplasmonen. Omdat deze opgesloten bundels veel compacter zijn dan licht in de vrije ruimte, bieden ze de mogelijkheid ultrakleine lasers te maken. De onderzoekers publiceerden hun werk op 13 mei in Physical Review Letters.
’Het bijzondere aan onze experimenten is dat we heel goed kunnen laten zien dat de oppervlakteplasmonen verantwoordelijk zijn voor de laserwerking‘, zegt Martin van Exter van de Universiteit Leiden. Bij eerdere oppervlakteplasmonlasers was dat namelijk niet eenvoudig vast te stellen. Om de rol van de oppervlakteplasmonen te bepalen, bestudeerden de onderzoekers de uitgezonden lichtpatronen. Daaraan zagen zij dat, en hoe, de oppervlakteplasmonen in het rooster weerkaatsten.
’We kunnen drie dingen uit deze patronen leren. Ten eerste: elk patroon is te spiegelen langs een verticale en horizontale lijn, net zoals het rooster. Dat geeft aan dat de patronen worden bepaald door het vierkante rooster. Ten tweede geven de patronen aan dat het licht over het goudoppervlak reist‘, zegt Van Exter. Elke horizontale of verticale lijn in het lichtpatroon komt namelijk overeen met een oppervlakteplasmon op het oppervlak.