Kort nieuws

Nederlands onderzoekslandschap lanceert plannen voor open data

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

Tien Nederlandse wetenschapsorganisaties hebben een plan opgesteld voor het openbaar krijgen van onderzoeksdata. De VSNU, KNAW, NWO, Vereniging Hogescholen, KB, Surf, NFU, ZonMW, Promovendi Netwerk Nederland en Go Fair willen dat binnen drie jaar alle ruwe gegevens van nieuw onderzoek beschikbaar worden voor derden. De gedachte is dat data die verkregen worden met publiek gefinancierd onderzoek, ook beschikbaar moeten voor anderen, tenzij er goede redenen zijn om dat niet te doen – te denken valt aan privacy en intellectueel eigendom.

Nederland is een van de kartrekkers in Europa in open science. De afgelopen jaren zijn er al forse stappen gezet met open access, waarbij publicaties die met publiek geld tot stand gekomen zijn niet langer achter een betaalmuur terecht mogen komen. Zowel de Nederlandse financierder NWO als het Europese Horizon2020-programma stellen hier al eisen aan.

De ruwe onderzoeksgegevens zijn de volgende stap. De Europese ministers kwamen vorig jaar al overeen dat dat er van moest komen en Horizon2020 is al begonnen aan een pilot.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content