Nederlands informaticaonderzoek behoort tot wereldtop


Warning: Undefined array key "bio" in /home/techwatch/domains/test.bits-chips.nl/public_html/wp-content/plugins/wpcodebox2/src/Runner/QueryRunner.php(126) : eval()'d code on line 13

Author:

Reading time: 2 minutes

Het Nederlandse universitaire informaticaonderzoek is zeer goed tot excellent en speelt mee in de wereldtop, concludeert een internationale evaluatiecommissie. Tegelijkertijd signaleert de commissie dat de budgetten zwaar onder druk staan. Niet alleen wordt er in Nederland beknibbeld op de onderzoeksfinanciering als geheel, ook is het beleid niet gericht op langetermijnstrategie en miskent het de computerwetenschappen omdat de studentenaantallen hier momenteel teruglopen.

De commissie noemt het absurd dat computerwetenschappen binnen het NWO ondergebracht zijn bij astronomie en wiskunde in plaats van als aparte discipline. Ook de universiteiten zelf krijgen een veeg uit de pan: ’De commissie heeft grote moeite met het combineren van de bevestiging van de decanen dat ze informatica als belangrijke discipline zien met de realiteit van bezuinigingen in bijna alle departementen‘, aldus het rapport. De commissie roept de leiding van departementen dan ook op om in de aanval te gaan tegen bezuinigingen.

Volgens het rapport kent Nederland een levenskrachtige informaticaonderzoeksgemeenschap. Een nieuwe generatie getalenteerde wetenschappers staat klaar om de huidige toppers op te volgen en de initiatieven van de afgelopen jaren om talent aan te trekken beginnen hun vruchten af te werpen. De onderzoeksscholen leveren een belangrijke bijdrage aan de kwaliteit van de research.

De commissie evalueerde het informaticaonderzoek aan de universiteiten van Amsterdam, Delft, Eindhoven, Groningen, Leiden, Nijmegen, Twente, Utrecht en de VU. De in totaal 59 leerstoelen werden beoordeeld op het onderzoeksprogramma, kwaliteit van het onderzoek, de productiviteit, de relevantie en de vitaliteit. Daarbij is een schaal van een tot vijf gehanteerd: een 1 staat voor onvoldoende, een 2 voor voldoende, 3 en 4 respectievelijk voor goed en zeer goed, en een 5 voor excellent.

De vier van ’zeer goed‘ werd het meest gehanteerd door de commissie: 93 keer in totaal. Onvoldoendes werden niet uitgedeeld, de twee van ’voldoende‘ slechts twee keer, voor de relevantie en vitaliteit van de Utrechtse leerstoelen Cognition and Communication en Content and Knowledge Engineering. Bij de Groningse leerstoel Fundamental Computing Science viel een 2,5 voor de vitaliteit.

Aan de andere kant werd er maar liefst 71 keer een vijf van ’excellent‘ toegekend, plus nog 62 keer een 4,5. De Radboud Universiteit kwam daarbij als beste uit de bus, met alleen maar rapportcijfers van 4,5 en 5. Hierbij moet wel opgemerkt worden dat het om slechts drie leerstoelen gaat. Ook de TU Delft kwam sterk uit de bus, met een enkele 3,5 en drie vieren voor de in totaal vijf groepen. Het slechts scoorde de RUG.