Nederlands consortium combineert Lora en satellieten voor precisielandbouw

Reading time: 2 minutes

Author:

De Delftse bedrijven Disdrometrics en Fleet Space Technologies en het Zwijndrechtse Factorylab willen irrigatiesystemen over de hele wereld gaan volgen met microsatellieten. Doel is om de opbrengst van het land te verbeteren, met een kostenbesparing van naar verwachting tien procent. Voor dit Digital Rain IoT Platform via Satellite-project (Drips) heeft het consortium een Mkb Innovatie & Technologie-subsidie toegekend gekregen van de provincie Zuid-Holland.

Disdrometrics ontwikkelt en levert verschillende sensoren om klimaatonderzoek en landbouw te ondersteunen.

Drips beoogt de ontwikkeling van draadloze weer-, water- en vochtigheidssensoren en de koppeling daarvan in een lokaal Lora-netwerk om irrigatiesystemen in de gaten te houden. Kleine, intelligente grondstations sturen de meetgegevens door naar Cubesat-satellieten ter grootte van een melkpak, die in een baan om de aarde draaien. Zo kunnen landbouwers regenval, temperatuur, vochtigheid en voedingstoffen op (grote) afstand volgen, ook in gebieden waar geen of een slechte communicatie-infrastructuur is.

Disdrometrics ontwikkelt en levert meteorologische netwerken om klimaatonderzoek en landbouw te ondersteunen. Belangrijkste product is een robuuste draadloze akoestische neerslagmeter. Fleet werkt aan een satellietgebaseerd iot-communicatienetwerk. Deze Australische startup opende vorig jaar zijn Europese hoofdkantoor in Delft. Factorylab verzorgt Lora-gebaseerde sensor- en dataverzamelingssystemen, inclusief visualisatie in online dashboards.

Fleet werkt aan een satellietgebaseerd iot-communicatienetwerk.

‘Met Drips wordt het de eerste keer dat we een draadloze sensor ontwikkelen die wereldwijd kan worden verbonden onafhankelijk van lokale telecommaatschappijen’, zegt Els Veenhoven, directeur van Disdrometrics en projectleider. ‘Dit zal boeren wereldwijd in staat stellen de voedselproductie te verbeteren in de kwetsbare landbouw’, aldus Fleet-ceo Flavia Tata Nardini. ‘De combinatie van Lora en satellietcommunicatie is een fantastische stap voorwaarts’, voegt directeur Gertjan Strietman van Factorylab toe.