Kort nieuws

Nederlands bedrijf sleutelt aan slim horloge voor de zorg

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

Ninthway, een specialist in professionele draadloze toepassingen uit het Drenthse Zwinderen is gestart met een praktijktest van een ‘horloge’ dat lichaamstemperatuur, hartslag en valbewegingen kan detecteren en waarmee de drager met een druk op de knop een spraakverbinding kan opzetten met een hulpverlener. Het is bedoeld om hulpbehoevende ouderen langer zelfstandig thuis te laten wonen. Daarnaast kan het gebruikt worden in zorginstellingen, waarbij het onderdeel wordt van het op Ninthways mesh-netwerktechnologie gebaseerde draadloze zusteroproepsysteem. Zowel bewoners als hulpverleners zullen het apparaatje dan dragen.

Ninthway denkt het Zorghorloge eind dit jaar op de markt te kunnen brengen. Op het moment werkt het met een prototype voor praktijkproeven in een zorginstelling. De financiering wordt via crowdfunding bij elkaar gebracht.

Volgens de huidige plannen wordt het toestel waterdicht en voorzien van een oledscherm. Het moet een half jaar mee kunnen op een enkele batterijlading. Het wordt verder voorzien van een agendafunctie voor medicijninnames of andere afspraken. Naast het display kan het via de trilfunctie of een gesproken boodschap communiceren.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content