Nederlands bedrijf bouwt zonnemodulefabriek in Afrika

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Het Doesburgse Ubbink bouwt een zonnemodulefabriek in de buurt van de Keniaanse hoofdstad Nairobi. In oktober moet de faciliteit, de eerste in zijn soort in Oost-Afrika, dertigduizend modules per jaar gaan produceren, vooral voor kleinschalige off-grid-toepassingen. Veel plattelandsgebieden in Afrika zijn nog niet aangesloten op een elektriciteitsnet en hebben dus baat bij op zichzelf staande energievoorzieningen.

ā€™In Afrika hebben zonnetoepassingen zoals ledverlichting, mobiele telefoons opladen, waterpompen en straatverlichting een zeer korte terugverdientijd, in het bijzonder in situaties van stroomuitval. Met onze zonnepanelen – Europese engineering, made in Africa – willen wij als een van de eersten deze groeimarkt ontwikkelenā€˜, aldus CEO Gert-Jan Huisman van Centrotec Sustainable, het Duitse moederbedrijf van Ubbink.

De Ubbink Groep is gespecialiseerd in technologieƫn ter verbetering van de energie-efficiƫntie en het binnenklimaat van gebouwen. Naast rookgassystemen ontwikkelt, produceert en verkoopt Ubbink producten en diensten voor luchtdicht bouwen, waterdicht bouwen, licht, constructieventilatie, ruimteventilatie en zonne-energiecomponenten in Europa en over de hele wereld. Sinds 1999 is Ubbink onderdeel van het beursgenoteerde Centrotec Sustainable.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login