Nederland verruimt testmogelijkheden autonome auto op openbare weg


Warning: Undefined array key "bio" in /home/techwatch/domains/test.bits-chips.nl/public_html/wp-content/plugins/wpcodebox2/src/Runner/QueryRunner.php(126) : eval()'d code on line 13

Author:

Reading time: 1 minute

Binnenkort mogen bedrijven op de openbare weg in Nederland experimenteren met zelfrijdende voertuigen zonder bestuurder erin. Het kabinet heeft een wetsvoorstel van minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu aangenomen dat dit toelaat. Sinds juli 2015 is het al mogelijk om via een ontheffing van de RDW autonome auto’s te testen in het openbaar, maar dan moet er altijd nog wel iemand in zitten die de besturing kan overnemen. De ‘Experimenteerwet zelfrijdende auto’ regelt dat bedrijven straks een vergunning kunnen aanvragen voor proeven met een bestuurder op afstand.

In samenwerking met deskundigen zoals de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid, de wegbeheerder en de politie gaat de RDW vooraf de locaties en voorwaarden voor de tests bepalen. De rijksdienst kan in de vergunning bijvoorbeeld opnemen dat de uitvoerende partij medeweggebruikers moet waarschuwen dat het gaat om een voertuig met afstandsbediening. Daarnaast valt te denken aan informatieverstrekking aan andere bestuurders over waar en wanneer zij zo’n auto kunnen tegenkomen op de openbare weg. Op basis van de praktijktests kan de minister besluiten om de regelgeving verder aan te passen aan nieuwe ontwikkelingen.

De Experimenteerwet past in de Nederlandse ambitie om de ontwikkeling van zelfrijdend vervoer aan te jagen. Onder leiding van Nederland onderschreven alle EU-landen vorig jaar de Declaration of Amsterdam om die ontwikkeling in heel Europa te versnellen. Vorige week maakten Nederland en 25 andere EU-lidstaten vervolgafspraken om zo snel mogelijk samen grootschalige tests met zelfrijdende voertuigen op te zetten.