‘Nederland moet meer investeren in quantumtechnologie’

Reading time: 1 minute

Author:

Er zijn meer investeringen en samenwerking nodig om Nederland een rol van betekenis te laten spelen in quantumtechnologie. Dat stelt Microsoft, gesteund door onder meer Qutech en Startupdelta. Vorige week kwamen op initiatief van het softwarebedrijf vertegenwoordigers van bedrijfsleven en overheid bijeen om de kansen van quantumtechnologie te bespreken.

Quantumcomputers kunnen op realistische tijdschaal een bepaald type berekeningen oplossen waar een supercomputer zich in zou verslikken. Dat biedt nieuwe economische kansen in tal van bedrijfstakken. Ook in de beveiliging van datacommunicatie kan het quantum een grote rol gaan spelen. Volgens Microsoft is de wereldmarkt voor de technologie over vijf jaar zo’n twintig miljard dollar groot, om daarna verder te groeien.

‘We staan op het punt van een doorbraak op het gebied van quantumtechnologie, die wordt ontwikkeld in Nederland. Het is belangrijk dat wij, samen met overheid, bedrijfsleven en maatschappij, nadenken over wat dat betekent voor ons land en de wereld. Bovendien is de realiteit dat we er nog niet zijn en dat we in een internationale race zitten om de eerste te zijn met een doorbraak. Dat betekent dat we nu moeten handelen. Investeringen vanuit bedrijven en overheid zijn nu nodig om die kans te grijpen’, zegt Leo Kouwenhoven, hoofdonderzoeker bij Microsoft en hoogleraar aan de TU Delft.