Kort nieuws

Nederland middenmoter op innovatiegebied

Alexander Pil
Leestijd: 3 minuten

Sectoren die het meest intensief in R&D investeren, groeien het hardst en dragen bovengemiddeld bij aan economische groei. Dat blijkt uit het rapport ’De Staat van Nederland Innovatieland 2012‘ van HCSS dat TNO vandaag presenteerde. Het slechte nieuws is dat R&D-investeringen door MKB structureel afnemen, Nederlandse bedrijven steeds meer in buitenlandse R&D investeren en met alleen het eigen arbeidsaanbod Nederland de internationale concurrentieslag op termijn dreigt te verliezen.

Het rapport kwalificeert Nederland als een innovation follower, een middenmoter op R&D-gebied. De R&D-intensiteit (de R&D-uitgaven als percentage van het bruto binnenlands product) ligt in Nederland met 1,84 procent onder het EU-gemiddelde en ruim onder de Lissabon-doelstelling van 3 procent. Bovendien is er een dalende tendens. Daar tegenover staat dat R&D-intensieve sectoren in Nederland het hardst groeien en bovengemiddeld bijdragen aan economische groei. Dit zijn onder meer de machine-industrie, de chemische industrie, de elektrotechnische industrie, de voedingsmiddelen- en drankenindustrie en de IT-dienstverlening.

’Het feit dat Nederland economisch wegzakt, maakt de urgentie van meer R&D- en innovatie-investeringen en -inspanningen ondubbelzinnig‘, aldus TNO-bestuursvoorzitter Jan Mengelers. ’Wij grijpen de introductie van dit rapport dan ook aan om de discussie rondom beleid en uitvoering van innovatie in Nederland te voeden. Daartoe zijn sleutelspelers uitgenodigd om in Innovatie2020 acties te formuleren voor de korte en (middel)lange termijn die Nederland nodig heeft om zijn innovatie- en concurrentiepositie te versterken.‘

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content