Kort nieuws

Nederland krijgt goedkoopste windpark ter wereld

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

Met de bouw van een nieuw megawindpark voor de kust van Borssele wordt een nieuw prijsrecord gezet voor windenergie. Het winnende bod in de aanbestedingsprocedure, van het Deense Dong Energy, komt volgens Wind Europe neer op 87 euro per MWh. Tot nu toe staat het record op 103 euro/MWh. Volgens minister Kamp betekent dat dat Nederland over de duur van vijftien jaar 2,7 miljard euro minder aan subsidie hoeft uit te geven aan het park dan voorzien.

Nederland gebruikt een aanbestedingsprocedure die afwijkt van wat normaal is in de wereld. Randvoorwaarden zoals de vergunningen en de aansluiting op het elektriciteitsnet, die de deelnemende partijen normaal zelf moeten regelen, worden door de overheid afgehandeld. Bedrijven kunnen vervolgens inschrijven op het laagste subsidiebedrag per kWh waarvoor ze het park denken te kunnen realiseren.

Het windpark zal bestaan uit twee delen van beide 350 MW en wordt daarmee een van de grootste in zijn soort – het grootste windpark op dit moment bedraag 630 MW. De windmolens zullen uiterlijk in 2020 op ruim 22 kilometer uit de kust worden geplaatst. In totaal wil Nederland vijf van dit soort parken bouwen, waarmee omgerekend vijf miljoen huishoudens van stroom kunnen worden voorzien.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content