Kort nieuws

Nederland ICT: ‘Wel goede baankansen voor hbo-informaticus’

Nieke Roos
Leestijd: 1 minuut

Afgestudeerde hbo-informatici hebben uitstekende arbeidsmarktperspectieven. Dat stelt Nederland ICT op basis van eigen onderzoek onder werkgevers dat het eerder dit jaar samen met twee andere ict-platforms heeft laten uitvoeren. De branchevereniging zegt zich dan ook niet te herkennen in het negatieve beeld geschetst door de Keuzegids Hbo 2015. Volgens dit boekwerk van het Centrum Hoger Onderwijs Informatie (CHOI) in Leiden is informatica een van de studierichtingen met ongunstige verwachtingen.

Op grond van onderzoek door het Researchcentrum Onderwijs en Arbeidsmarkt in Maastricht stelt de Keuzegids dat de perspectieven voor hbo-afgestudeerden de komende jaren slechter zijn dan ze in jaren zijn geweest. Maar liefst 45 procent van de huidige eerstejaars zit in een studierichting waar de verwachtingen ongunstig zijn. Voor nog eens 28 procent is het perspectief matig. Tot de risicogroep behoren bedrijfskunde, communicatie, fysiotherapie, informatica, toerisme en veiligheidskunde. Deze studies zijn populair, waardoor er veel concurrentie is tussen de afgestudeerden op de arbeidsmarkt, aldus het CHOI. Goede baankansen bieden opleidingen tot medisch laborant, scheikundige, werktuigbouwkundige en wiskundige.

Het onderzoek in opdracht van Nederland ICT, ECP (Platform voor Informatiesamenleving) en CIO Platform Nederland wijst echter uit dat een hbo-studie informatica ook een goede keuze is. Ruim honderd ict-aanbieders en –gebruikers gaven aan veel behoefte te hebben aan hbo-gediplomeerden, met name aan ontwikkelaars. Leden van Nederland ICT bevestigen dit: zij hebben nu al te maken met moeilijk vervulbare vacatures.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content