Kort nieuws

Nederland houdt ruimtevaartbudget na 2018 op peil

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

Ook vanaf 2018 blijft het Nederlandse budget voor de ruimtevaart op peil tussen van negentig en honderd miljoen euro. De overheid trekt daarvoor jaarlijks dertien miljoen euro extra uit. Dat schrijft minister Kamp in een brief aan de Tweede Kamer. Zonder dit geld zou Nederland alleen mee kunnen doen aan de lopende, verplichte Esa-programma’s, maar niet aan de optionele extra projecten.

Met de maatregel zijn alle bezuinigingsplannen definitief teruggedraaid. In 2010 lanceerde het kabinet het plan om vanaf 2015 structureel tientallen miljoenen te snoeien in het ruimtevaartbudget, en in 2012 werd nog eens besloten om ook daarvóór het budget al te verlagen. Onder druk van de topsector HTSM en de oppositie werd die laatste maatregel echter datzelfde jaar nog teruggedraaid. Het jaar erop werden vervolgens ook voor de periode tussen 2015 en 2017 de benodigde miljoenen gevonden om het budget op peil te houden.

Een belangrijk punt in de discussie is Estec in Noordwijk, waar 2500 hoog opgeleide mensen werken. Andere Europese landen zouden dit pareltje in de Europese ruimtevaart graag overnemen. Om Estec voor Nederland te behouden, moeten we deelnemen aan optionele Esa-programma’s.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content