Profiel

Nederland centrum voor selectieve soldeermachines

Alexander Pil
Leestijd: 5 minuten

Na een aantal roerige jaren is er rust bij Vitronics Soltec. De productie van zijn reflow- en golfsoldeermachines heeft het samengebracht in China omdat het prijskaartje in die markten meestal de doorslag geeft. De ontwikkeling en assemblage van de meer geavanceerde apparaten voor selectief solderen gebeuren in Nederland. Bits&Chips kreeg een rondleiding in het Oosterhoutse pand, pal aan de A59.

In mei dit jaar kondigde soldeermachinebouwer Vitronics Soltec aan dat het van plan is de productie van zijn XPM-reflowsystemen te verhuizen. Op dit moment gebeurt dat nog in het Amerikaanse Camdenton. Voor 2013 moet de productie zijn verplaatst naar het Chinese Suzhou, waar het al langer reflowmachines en golfsoldeerders fabriceert. Begin 2011 verplaatste het bedrijf al een deel van de productie uit het Amerikaanse Stratham naar Oosterhout. Toen ging het om de soldeermachines uit de Selective-familie, waarvoor Nederland nu het wereldwijde competentiecentrum is.

Met de verschuivingen komt Vitronics Soltec in wat rustiger vaarwater. ’We hebben de afgelopen jaren inderdaad roerige tijden doorgemaakt‘, zegt Ton Colijn, die het als directeur van de Nederlandse vestiging allemaal van dichtbij meemaakte. Jarenlang was zijn bedrijf onderdeel van Dover. In 2006 besloot die Amerikaanse multinational om zich minder te gaan focussen op de technologiemarkt. Samen met zusterbedrijven Universal – een concurrent van Assembléon – en Hover-Davis kwam Vitronics Soltec in de etalage. Colijn: ’Wij waren het meest succesvol en werden ook gezien als de krent in de pap. Met z‘n drieën zijn we eigendom geworden van Francisco Partners, een private-equityfirma. Francisco bepaalde dat de productie in Nederland zou stoppen en dat die moest worden overgeheveld naar China en de VS. Op zich kon ik dat nog wel begrijpen omdat het grootste deel van onze klanten daar zit. De tijdspanne waarin het moest gebeuren, was niet reëel. Uiteindelijk is het in 2007 wel in gang gezet. Alleen engineering, verkoop en service bleven in Nederland.‘

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content