Academica

Nederland aantrekkelijk voor buitenlandse student

Heleen Blesgraaf
Leestijd: 1 minuut

Het aantal buitenlandse studenten in Nederland neemt toe. Dit komt zowel door het grotere aanbod van Engelstalige studieprogramma‘s als door vereenvoudigde toelatingsprocedures voor niet-Europese studenten.

Sinds 2002 neemt het aantal Engelstalige cursussen toe aan de Nederlandse hogescholen en universiteiten. Dit collegejaar verzorgen zij er gezamenlijk 1300. De cursussen zijn over de gehele waaier aan studierichtingen verspreid en zijn zowel in de bachelor- als masterfase te vinden. Volgens Nuffic, de Nederlandse organisatie voor internationale samenwerking in het hoger onderwijs, is Nederland daarmee koploper in het aanbieden van Engelstalig hoger onderwijs.

Ook het aantal niet-Europese studenten zit al een aantal jaar in de lift. Dit jaar hebben 50 duizend buitenlandse studenten zich ingeschreven voor een opleiding in Nederland. 6000 van hen zijn niet uit Europa afkomstig. Vorig jaar waren dit er nog 5400. Startpunt van de groei is de versoepeling van de aanvraagprocedures die de IND in 2004 doorvoerde. Dit moeizame traject schrok potentiële studenten af. De nieuwe regeling bevat een versnelde aanvraagprocedure waarbij de voorlopige verblijfsvergunning na twee weken klaar ligt.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content