Kort nieuws

Nedap gaat stemcomputers aanpassen vóór verkiezingen

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

Nedap gaat al zijn stemcomputers vóór de Tweede Kamerverkiezingen op 22 november beveiligen tegen fraude door het herprogrammeerbare geheugen te vervangen door een éénmalig programmeerbare module. Het bedrijf doet dit in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken, nadat de actiegroep ’Wij vertrouwen stemcomputers niet‘ had aangetoond dat de verkiezingsuitslag eenvoudig te manipuleren is door het vervangen van de geheugenmodule. De apparaten van het bedrijf uit Groenlo zijn in gebruik in ongeveer 90 procent van het stemproces.

De actiegroep kon de software eenvoudig wijzigen door het vervangen van de Eprom. Hiervoor is slechts korte toegang tot het apparaat nodig. Zij bouwden het apparaat onder meer om tot schaakcomputer en demonstreerden software die stemmen voor een specifieke partij steelt. Daarnaast liet de actiegroep zien dat het mogelijk is om de uitgebrachte stem bij een onaangepaste computer op afstand te lezen door naar de elektromagnetische straling van het display te luisteren. De actiegroep pleit voor het gebruik van encryptie in het apparaat en het moeilijker maken om fysieke toegang te krijgen tot het apparaat. In de huidige uitvoering is het apparaat via een slot vergrendeld, waar eenvoudig reservesleutels voor te bestellen zijn. Volgens het ministerie is het niet mogelijk om deze maatregelen voor de komende verkiezingen in te voeren. Wel zal het de apparaten allemaal verzegelen.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content