Nasa richt blik op UML

Reading time: 2 minutes

Author:

Nasa stapt over op de UML-gereedschappen van IBM om de software en systemen te ontwikkelen voor de James Webb-ruimtetelescoop. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie bouwt deze opvolger van de Hubble in samenwerking met haar Canadese en Europese tegenhangers CSA en Esa. Standaardisatie op Big Blues UML-gebaseerde visuele modelleeromgeving Rational Rose Real-Time moet de multisiteontwikkeling in goede banen leiden en het risico op dure en tijdrovende programmeerfouten nu en in de toekomst minimaliseren.

Ook bij de realisatie van de componenten en instrumenten voor de Hubble -inmiddels bijna twintig jaar geleden – waren verschillende partijen van over de hele wereld betrokken. Zij gebruikten echter bedrijfseigen oplossingen, waardoor er verschillende tools nodig waren voor het onderhouden en aanpassen van de programmatuur. Vaak moest Nasa die gereedschappen ook nog eens speciaal laten maken.

De ruimtevaartorganisaties gaan de IBM-tools inzetten om software te ontwikkelen voor de Command and Data Handling- en Guidance, Navigation and Control-systemen van de telescoop en de Integrated Science Instrument Module (ISIM) met de vier belangrijkste meetapparaten. In Rational Rose Real-Time ontwerpen ze UML-modellen, waaruit ze vervolgens code genereren. Daarbij stelt het gereedschap het werk automatisch beschikbaar aan alle deelnemers en houdt het voortdurend de projectkwaliteit in de gaten. Ook gebruiken de organisaties de Big Blue-gereedschappen Clearcase, Clearquest en Requisite Pro om veranderingen wereldwijd te synchroniseren.

Bij de softwareontwikkeling voor de James Webb-ruimtetelescoop standaardiseert Nasa op de UML-gebaseerde Rational Rose Real-Time-omgeving van IBM.

’Met het oog op de toekomst hebben we gekozen voor een betrouwbaar ontwikkelplatform waarmee we de markt kunnen voorblijven over de volle lengte van de missie‘, zegt Glenn Cammarata van Nasa-toeleverancier Satellite Software Corporation. ’De architectuur van Big Blue is gebaseerd op open standaarden, waardoor we verwachten verschoond te blijven van een groot aantal problemen waar we anders tegenaan zouden zijn gelopen.‘ De inzet van de IBM-gereedschappen beperkt zich niet tot de ontwikkelfase.

Na de lancering en tijdens het verdere leven van de telescoop zal Nasa de tools gebruiken om de embedded software op afstand te beheren en te onderhouden. Daarnaast is de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie van plan om de resulterende standaard architectuur te hergebruiken in toekomstige missies.

Net als voorganger Hubble gaat de James Webb-telescoop de oorsprong van sterren en sterrenstelsels onderzoeken. De nieuwe ruimtekijker, genoemd naar de Nasa-topman die de basis legde voor de Apollo-maanmissies, bevat echter meer meetapparatuur voor infrarood en kan daardoor verder terugkijken in de tijd. De lancering naar een baan om de aarde op 1,5 miljoen kilometer afstand staat gepland voor 2013.