Technieuws

Nanoversterkers van licht kunnen worden uitgezet

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Onderzoekers van Amolf, Differ en Philips Lighting hebben een manier gevonden om de antennewerking van metalen nanodeeltjes aan en uit te schakelen. Lange tijd werd gedacht dat dat niet kon, maar door nauwkeurig op elkaar afgestemde lichtgolven op de deeltjes af te vuren, lukt het toch om ze te dimmen.

De nanoantennes zijn ontvangers en versterkers van licht, die onder meer in medische sensoren en verlichting kunnen worden toegepast. De onderzoekers keken naar de combinatie met fluorescerende moleculen, die onder meer worden gebruikt om witte ledlampen te maken. De nanoantennes kunnen de opbrengst van fluorescerende verbindingen verhogen, ware het niet dat ze zo gevoelig zijn dat ze ook licht opslurpen dat voor de moleculen is bedoeld.

Daarom is het handig als de nanoversterkers tijdelijk kunnen worden uitgeschakeld, en dat blijkt mogelijk door secuur lichtmanagement. De fluorescerende moleculen krijgen daardoor de tijd energie op te nemen en weer uit te zenden.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content