Nanokoper verslaat tinsoldeer


Warning: Undefined array key "bio" in /home/techwatch/domains/test.bits-chips.nl/public_html/wp-content/plugins/wpcodebox2/src/Runner/QueryRunner.php(126) : eval()'d code on line 13

Author:

Reading time: 1 minute

Het Lockheed Martin Space Systems Advanced Technology Center (ATC) in Palo Alto heeft een kopergebaseerde soldeer ontwikkeld die belooft tien keer beter elektrisch en thermisch te geleiden dan de vertrouwde tinvariant. Cuantumfuse is bovendien goedkoper en betrouwbaarder in veeleisende applicaties, zegt de vliegtuigfabrikant.

Vroeger bevatten bijna alle soldeerproducten lood, maar uit milieu- en gezondheidsoverwegingen is dat element uitgefaseerd in veel landen. Vervangers op basis van tin (met zilver en koper) voldoen voor de meeste consumententoepassingen, al zijn er meer betrouwbaarheidsproblemen en brengt de hogere verwerkingstemperatuur extra kosten met zich mee. Beide factoren stellen de automotive, militaire, medische en lucht- en ruimtevaartindustrie voor een uitdaging.

De onderzoekers van het ATC redeneerden dat nanodeeltjes de verwerkingstemperatuur zouden kunnen verlagen, omdat het smeltpunt van een materiaal in nanovorm lager ligt dan in bulk. Boven dit ’nanosmeltpunt‘ versmelten de deeltjes, zodat er toch een sterke soldeerverbinding ontstaat.

Op basis van dit principe ontwikkelden de Amerikanen een soldeer op basis van koper – een goedkoop, veelvoorkomend en bekend materiaal in de elektronica-industrie. De eerste testen wijzen op uitstekende mechanische, thermische en elektrische eigenschappen, maar er moeten nog ’enkele technische uitdagingen‘ worden overwonnen, voordat het product de markt op kan‘, waarschuwt Lockheed Martin.