Technieuws

Nanobuizen detecteren longkanker

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Iemands adem analyseren om te onderzoeken of deze ziek is, een eenvoudiger diagnostistische methode is er niet. Het is mogelijk, maar dan heb je wel een hele goede neus nodig om de spoortjes van voor de ziekte typerende verbindingen in iemands adem te detecteren. Honden kunnen het bijvoorbeeld, zo werd in 2006 aangetoond voor longkanker. Nanobuisjes kunnen het ook, blijkt nu uit een publicatie in Nano News.

Onderzoekers van het Israel Institute of Technology in Haifa brachten tien verschillende coatings op koolstofnanobuizen, mengden die in willekeurige verhoudingen en maakten daarvan vervolgens een sensornetwerk. Wanneer de gecoate nanobuizen in contact komen met organische stoffen, bijvoorbeeld in iemands adem, verandert hun weerstand aanzienlijk. Omdat elk mengsel een andere, maar bekende samenstelling heeft, genereren ze allemaal een karakteristieke weerstandverandering, die via de verschillen in de mengverhouding toch enigszins met elkaar gecorreleerd zijn. Met behulp van de wiskundige procedure principal component analysis wisten de onderzoekers uit die wirwar van signalen een zeer betrouwbare diagnose te destilleren voor longkanker bij ratten.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content