Redactioneel

Nano Verenigt

Alexander Pil is redacteur bij Bits&Chips.

Leestijd: 3 minuten

Nanodraden, nanobuisjes, nanozalf, nanovloeistoffen… Het lijkt wel of wetenschappers tegenwoordig overal nano- voorzetten om budget binnen te halen. Is al dat nano-onderzoek wel zo innovatief? Mesa+-directeur David Rein-houdt erkende op de jaarlijkse meeting van het Twentse nanocentrum dat hij gevallen kent van oude wijn in nieuwe zakken. Maar hij benadrukt dat het meestal wel om vernieuwende technologieën gaat. ’De resultaten verschijnen niet voor niets in gerenommeerde tijdschriften als Nature en Science‘, aldus Reinhoudt.

Hoe dan ook, nanotechnologie is hot. Technology Review becijferde dat het begrip in 1995 slechts tweehonderd keer aan de orde kwam in de belangrijke internationale wetenschapspers. Vorig jaar was dat maar liefst vertwintigvoudigd naar zo‘n vierduizend en dit jaar zal het ongetwijfeld nog meer aandacht krijgen. Het Mesa+-centrum heeft een onderzoeksbudget van ongeveer 31 miljoen euro, waarvan de helft uit externe bronnen komt. Nanoned, een stichting die het Nederlandse nano-onderzoek stimuleert, heeft een zak geld ter beschikking van maar liefst 235 miljoen euro. Wereldwijd ligt het totale onderzoeksbudget op zo‘n 4 miljard dollar. Ongeveer 900 miljoen dollar komt uit Europa.

De eerste aanzet tot de nanoreis was de uitvinding van de scanning tunneling microscoop (STM) in 1985. Hiermee kregen wetenschappers de beschikking over een belangrijke tool om op atomaire schaal te legoën. Behalve dat de STM een beeld geeft van de bovenste atoomlaag, kun je er namelijk ook atoomstructuurtjes mee bouwen. In 1989 slaagden IBM-ingenieurs erin het Big Blue-logo te vormen met 35 losse Xenon-deeltjes. Ging het toen nog louter om de schoonheid van nanotechnologie, inmiddels lijkt het de weg naar ongekende mogelijkheden.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content