Nieuws

Nano overschaduwt micro op onderzoekscongres

Paul van Gerven
Leestijd: 4 minuten

Donderdag 16 en vrijdag 17 november hielden onderzoeksorganisaties Nanoned en Microned voor de tweede maal hun jaarlijks gecombineerd congres. Enkele honderden wetenschappers kwamen in het auditorium van de Technische Universiteit Eindhoven bijeen om hun onderzoeksresultaten uit te wisselen. Het doel van de bijeenkomst is de samenwerking en kruisbestuiving tussen verschillende kennisinstituten te bevorderen. Want Nederland moet blijven bijdragen aan de nanotechnologie die internationaal sterk in de belangstelling staat. Dat micro een beetje minder aandacht krijgt, blijkt wel op dit tweedaags congres.

Nanoned is een initiatief van acht universitaire onderzoeksinstituten, TNO, Amolf en Philips. Samen vormen ze een wetenschappelijk, economisch en sociaal netwerk dat nanostructuren onderzoekt. Dat betekent dat de multidisciplinaire Nanoned-onderzoekers zich bezighouden met objectjes tussen de een en honderd nanometer. Op termijn willen ze daar nieuwe materialen en vooral elektronica mee realiseren. Er is 235 miljoen euro beschikbaar. Zo‘n 85 miljoen daarvan is gereserveerd voor Nanolab NL dat voorziet in researchinfrastructuur.

Nanoned is georganiseerd rond elf vlaggenschepen die elk een deelgebied onder hun hoede nemen. Zo houdt de nanospintronica zich bezig met het manipuleren, transporteren en opslaan van minuscule magnetische bewegingen van elektronen. Dat vindt onder meer toepassing in de leeskoppen van harddisks, nieuwe soorten geheugen en magnetische sensoren; enkele daarvan hebben hun weg naar de industrie al gevonden. Vlaggenschip ’bottom-up‘ nano-elektronica kan zich daar nog niet op voorstaan. De lat ligt dan ook hoog: nanostructuren assembleren tot werkende reken- en opslagelektronica.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content