Kort nieuws

Nachtwacht verhuisd in klimaathoes Philips

Nieke Roos
Leestijd: 1 minuut

Afgelopen woensdag is de Nachtwacht van Rembrandt teruggekeerd naar zijn oude plek in de gelijknamige zaal van het Rijksmuseum. De verhuizing ging buitenom via het Museumplein en om het schilderij daarbij goed te beschermen, is het in een intelligente hoes vervoerd die onder meer de juiste temperatuur en luchtvochtigheid waarborgt. Deze Intelligent Protective Cover, door Philips speciaal ontwikkeld voor de Nachtwacht, heeft het museum ook in 2003 gebruikt om het beroemde doek voor de verbouwing in veiligheid te brengen.

De hoes is opgebouwd uit een stalen frame van ongeveer driehonderd kilo, een isolatielaag van speciaal schuim en een beschermdeken. Binnenin zitten sensoren die de temperatuur, luchtvochtigheid en schokken meten. ’Met zo‘n speciale beschermlaag blijft het doek op nagenoeg dezelfde temperatuur en is er geen risico voor verfbeschadigingen‘, verklaart Wim Hoeben, hoofd Beheer & Behoud bij het Rijksmuseum.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content