Aan het werk

Multidisciplinair software ontwikkelen op een virtuele printer

Nieke Roos
Leestijd: 5 minuten

Met de Océ Varioprint I300 start Canon een nieuwe generatie high-speed digitale productieprinters op basis van inkjettechnologie. Het systeem is technologisch een stuk complexer dan de producten die het bedrijf tot nu toe op de markt heeft gebracht. Softwarearchitect Henri Hunnekens vertelt over zijn rol in de ontwikkeling.

Onder de naam Niagara heeft Océ de afgelopen jaren gewerkt aan een volgende generatie sheet-fed inkjetprinters voor high-speed productie. Moederbedrijf Canon springt hiermee in het gat tussen de grote drukpersen die rollen papier gebruiken en de kleinere machines waar losse vellen ingaan. De nieuwe lijn uit Venlo kan overweg met media van allerlei soorten en maten: er zijn niet alleen rekeningen, mailings, handleidingen en folders mee te printen maar ook hele boeken, inclusief dikkere kaft. Dit laatste maakt ze bij uitstek geschikt voor webshops om on demand te drukken.

Het eerste product op de markt is de Océ Varioprint I300, naar zijn topsnelheid van driehonderd A4’tjes per minuut. Het apparaat is in meerdere opzichten van een andere orde voor de Venlonaren. ‘Het is onze eerste printer die inkjet en sheet-fed combineert. Hij is ook een flink stuk groter dan de systemen die we tot nu toe hebben ontwikkeld, met zijn vijftien meter breedte, zes meter diepte, tweeënhalve meter hoogte en dertig meter papierpad’, aldus Henri Hunnekens, softwarearchitect bij het Niagara-project. ‘En technologisch is hij een flink stuk complexer.’

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content