Serie

Multidisciplinair modelleren dagelijkse praktijk

Henri Hunnekens, Eugen Schindler, Lou Somers
Leestijd: 5 minuten

Jaren van ontwikkeling in een groot team met een korte time-to-market mondden begin dit jaar uit in de productlancering van de Océ Varioprint I300. Deze printer moet de bestaande transactie-, direct mail- en boekmarkt op zijn kop zetten. In een reeks artikelen beschrijven Venlose r&d’ers wat erbij komt kijken om een dergelijke complexe machine te ontwikkelen. Deze aflevering: multidisciplinair modelleren.

Océ heeft een historie van toenemend modelmatig werken en prototypes bouwen die niet uit metaal, boutjes en schroefjes bestaan maar uit bits en chips (virtual prototyping). Alleen al voor productontwikkeling gebruiken we honderden modellen, onder meer voor specificatie, documentatie, verkenning van ontwerpalternatieven en verificatie. Veel van deze modellen zijn ontstaan en vinden hun toepassing binnen een specifieke discipline, zoals mechanica, fysica, chemie of software. Sommige worden maar door een of twee soorten ontwikkelaars gebruikt en zijn ook vaak alleen voor hen nuttig; sommige zijn handig én nodig voor de samenwerking tussen ontwikkelaars uit verschillende domeinen. Zulke modellen hebben elementen op het snijvlak tussen disciplines en zijn daardoor multidisciplinair van aard.

Neem een model van de papierdoorloop in een printer: werktuigbouwkundigen praten over papierbanen en transportrollen (lay-out), mechatronici over sensoren en aansturing van rollen (control), elektronici over i/o, informatici over timing en scheduling en fysici en chemici over eigenschappen van papier, het aanbrengen van inkt en de invloed ervan op transport. De multidisciplinaire aspecten zijn de daadwerkelijke doorloop van de vellen en de productiviteit van de printer. De visualisatie van zo’n model bevordert de communicatie tussen de vakgebieden en het model zelf kan de verbinding vormen tussen de modellen die de losse disciplines gebruiken.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content