Multicore Association presenteert eerste Api-versie


Warning: Undefined array key "bio" in /home/techwatch/domains/test.bits-chips.nl/public_html/wp-content/plugins/wpcodebox2/src/Runner/QueryRunner.php(126) : eval()'d code on line 13

Author:

Reading time: 2 minutes

De Multicore Association heeft de eerste specificaties uitgebracht van zijn programmeerinterface voor communicatie en synchronisatie van rekenkernen. Dat kondigde Multicore Association-voorzitter Markus Levy aan op de Multicore Expo in Santa Clara.

De Multicore Communications API (MCAPI) moet de algemene communicatiekanalen bieden om verschillende typen kernen, interconnects, geheugen, besturingssystemen en programmeertalen met elkaar te laten praten. De nu gebruikte methoden en tools richten zich op beperktere gebieden, zoals identieke (homogene) of juist verschillende (heterogene) kernen. De MCAPI moet overweg kunnen met een brede reeks applicaties, variërend van strikte homogene multicore tot gedistribueerde software. Dat gaat door de onderliggende details te verbloemen achter een algemene interface. De MCAPI is voornamelijk bedoeld voor ‘dichtopeengepakte gedistribueerde’ systemen, dus dicht bij elkaar geplaatste rekenkernen zonder gedeeld geheugen. Bij het uitwisselen van data moeten deze dus fysiek verhuizen.

‘De Api biedt eenvoudige communicatiemogelijkheden’, zegt Sven Brehmer, voorzitter van de MCAPI-werkgroep. ‘Dit maakt flexibele implementaties met sterke prestaties mogelijk terwijl complexe functionaliteit er gelaagd bovenop kan komen.’ De MCAPI kent drie verschillende manieren om data uit te wisselen; met berichten via een connectieloos protocol, via pakketkanalen of via scalar-kanalen. Daarnaast specificeert de Api methoden voor het beheer van niet-blokkerende bewerkingen.

Op dezelfde conferentie toont Polycore Software de eerste werkende implementatie van de MCAPI in zijn multicoreraamwerk. Echt opmerkelijk is het niet dat juist dit Californische bedrijf de eerste is, aangezien Brehmer er aan het roer staat. Andere bedrijven met een vinger in de pap zijn onder meer Freescale, Intel, Mentor, Nokia, QNX, TI en Wind River. Geen van deze bedrijven heeft tot nog toe echter aankondigingen gedaan over het gebruik van de Api.

De Multicore Association is ondertussen gestart met zijn volgende project, namelijk virtualisatie. De werkgroep wil standaarden opstellen voor embedded hypervisors. Ze gaat inventariseren welke gebieden er rijp zijn voor standaardisatie.

Naast de MCAPI en het nieuwe virtualisatiewerk heeft de organisatie ook een debugprogrammeerinterface op stapel staan. De Multicore Association werd eind 2005 opgericht als onafhankelijk standaardisatieorgaan onder leiding van Markus Levy. Levy was al actief als voorzitter van het Embedded Microprocessor Benchmark Consortium (EEMBC), dat benchmarks voor embedded processoren ontwikkelt. Met die pet op kondigde Levy op de conferentie een nieuwe benchmark aan, geschikt voor processoren met tussen de twee en zestien rekenkernen.