Nieuws

Multicore Association mikt op parallel-programmeerrichtlijnen

Pieter Edelman
Leestijd: 3 minuten

De Multicore Association is gestart met opschrijven hoe het best voor multicoresystemen code te kloppen. De Multicore Programming Practices-werkgroep (MPP) gaat de best practices voor parallel programmeren verzamelen. Binnen een jaar hoopt de groep met een set richtlijnen te komen voor de belangrijkste problemen rondom deze tak van sport. ’We proberen een consensus te krijgen van een brede doorsnede uit de industrie over de tien tot twintig belangrijkste problemen, en hoe we hier het beste mee kunnen omgaan‘, zegt David Stewart, een van de voorzitters van de werkgroep. Stewart is tevens CEO van Criticalblue, een bedrijf dat software optimaliseert voor multicore-implementatie. De MPP-richtlijnen moeten zorgen voor beter presterende en makkelijk porteerbare software met minder multicoregerelateerde fouten. Bovendien moet parallel programmeren eenvoudiger worden om aan te leren.

De groep stelt zich pragmatisch op en richt zich daarom in principe op C en C++ en niet op de meer exotische ontwikkelingen in programmeerland. Criticalblue, Imperas en Nokia Siemens Networks hebben al hun eerste concrete duit in het zakje gedaan. Criticalblue brengt bijvoorbeeld een methodologieraamwerk en codevoorbeelden in. De onderwerpen waar de werkgroep zich over gaat buigen, zijn onder meer codeafhankelijkheden, interprocescommunicatie en race conditions.

Voor dat laatste heeft de Multicore Association pas zijn eerste tastbare resultaat afgeleverd: de communicatie-programmeerinterface (MCapi). Die is bedoeld als universele Api om berichten tussen processoren of processorkernen uit te wisselen. ’De interface is in essentie vergelijkbaar met de Message Passing Interface-specificatie die ontworpen was voor clusters, en bevat ook onderdelen van sockets. Wat wij hebben gedaan, is dat we enkele sleutelelementen van die specs hebben genomen, en daar onderdelen aan hebben toegevoegd voor embedded multicore‘, vertelt Markus Levy, voorzitter van de Multicore Association. ’De MCapi is primair bedoeld voor het uitwisselen van boodschappen in heterogene multiprocessorsystemen. Je zou het ook kunnen gebruiken voor SMP en gedistribueerde systemen als je wilt. Maar het optimale gebruik is on-chip.‘ De MCapi zal binnenkort gratis beschikbaar komen. Op dit moment is er één werkende implementatie beschikbaar, van Polycore Software.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content