Technieuws

Multiband-zonnecellen boeken vooruitgang

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Onderzoekers van Lawrence Berkeley National Laboratory (LBNL) zijn erin geslaagd een zogenaamde multiband-zonnecel te maken. De zonnecel kent drie optische transities, waarmee aan de eerste voorwaarde is voldaan om een hoger rendement te realiseren.

Een zonnecel kent doorgaans maar één optische transitie: van de valentie- naar de conductieband. Invallende fotonen met minder energie dan deze bandgap gaan verloren, en dat beperkt het rendement. Door een bandje tussen valentie- en conductieband in te bouwen, kan een groter deel van het zonnespectrum worden benut, mits dat resulteert in een zonnecel met drie optische transities: van valentie- naar tussenband, van tussen- naar conductieband én van valentie- naar conductieband.

In de praktijk blijkt zo’n multiband-zonnecel niet makkelijk te realiseren. Eerder ontdekten LBNL-onderzoekers dat introductie van stikstof in GaAs resulteert in de vorming van een tussenband. In hun laatste studie tonen ze met verschillende optische experimenten aan dat in de GaNAs-zonnecel inderdaad drie optische transities actief zijn. De volgende stap is te onderzoeken welke rendementswinst dit oplevert.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content