Nieuws

MTapi springt bij waar threads en OpenCL tekortschieten

Pieter Edelman
Leestijd: 6 minuten

Met de release van de Multicore Task Api zet de Multicore Association zijn derde en laatste pijler neer voor softwareontwikkeling op meerkernige embedded systemen, maar introduceert ze weer een nieuwe aanpak voor parallel programmeren. Urs Gleim van de werkgroep en Markus Levy van de industrie-associatie leggen uit waarom dat nodig is.

Zo‘n beetje het eerste dat de piepjonge Multicore Association in 2005 deed, was identificeren wat er nodig is om embedded multicore systemen goed te kunnen programmeren. De industriegroep kwam uit op drie pijlers: een communicatiemechanisme tussen cores, threads en dergelijke, een manier om de beschikbare hardwarebronnen te reguleren en een methode om een rekentaak op te delen in kleine brokjes die op verschillende rekenkernen zoals CPU‘s, DSP‘s en GPU‘s in het systeem kunnen worden verwerkt. Vijf jaar geleden zette de Multicore Association de eerste stap met de Multicore Communications Api (MCapi). In 2011 volgde MRapi, voor het beheren van de resources binnen een systeem. Met MTApi, voor taakbeheer, is nu de laatste van de drie fundamenten gelegd.

MTapi laat zich vergelijken met OpenCL, OpenMP of PThreads – een set C-functies en -datatypes waarmee een programmeur zijn software makkelijk in afzonderlijke taken kan opdelen. Weer een nieuwe aanpak voor multicoreprogrammeren dus, naast de lange lijst bestaande methodes; behalve de drie hierboven bevat het keuzemenu nog OpenACC, Threading Building Blocks, Cilk (Plus), Cuda, Renderscript, Grand Central Dispatch en nog een bonte verzameling reguliere en exotische aanpakken. De grote vraag is dus: waarom nog een standaard?

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content