Technieuws

Montavista snijdt Linux op maat voor verticale markten

Nieke Roos
Leestijd: 3 minuten

De onlangs geïntroduceerde versie 6 van Montavista Linux is volledig anders van opzet dan zijn voorgangers. Het nieuwe pakket is opgebouwd rond zogeheten Market-Specific Distributions (MSD‘s), Linux-softwarestapels met een gemeenschappelijk fundament maar telkens geoptimaliseerd voor de hardware in de beoogde doelmarkt. Verder is er het Montavista Integration Platform, waarmee ontwikkelaars code van buiten kunnen opnemen in hun systeem. Een van de externe bronnen in de Montavista Zone Content Server, die broncode en andere content aanlevert aan het Integration Platform. Het laatste element is de ontwikkelomgeving Devrocket 6.

Halfgeleiderfabrikanten maken tegenwoordig niet alleen chips, maar ontwikkelen vaak ook de Linux-kerntechnologie om hun producten ten volle te benutten. Systeembouwers staan voor de uitdaging om die technologie samen te voegen met hun eigen commerciële of opensource programmatuur en het geheel vervolgens draaiend te krijgen op de hardware. Vaak ontbreken hiervoor de juiste gereedschappen. Gevolg: er gaat veel kostbare tijd verloren en compromissen zijn onvermijdelijk. Bovendien zorgen de eigen ontwikkelactiviteiten van de chipbakkers ervoor dat de softwarekeuze al vroeg vastligt, zodat ontwerpers de kracht van de opensourcegemeenschap niet kunnen gebruiken. Montavista claimt dat versie 6 de oplossing is voor al deze problemen.

’MSD‘s zijn ontworpen om de volledige functionaliteit van de hardware te ondersteunen en om samen te gaan met de features van de Linux-technologie die de hardwareleverancier biedt‘, aldus Montavista. ’Ze zijn geheel op maat te snijden en te optimaliseren voor de doelapplicatie. Daardoor kunnen ontwikkelaars een softwaresysteem bouwen dat de specifieke hardware-eigenschappen volledig benut.‘

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content