Tools&Toys

Montavista Carrier Grade Edition naar 5.0

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

Montavista heeft versie 5.0 van zijn Linux Carrier Grade Edition (CGE) uitgebracht. Daarmee krijgen telecomcarriers de beschikking over nieuwe schaalbaarheidsfeatures waarmee ze onverwachte sprongen in protocolverkeer aankunnen. Verder introduceert de release nieuwe functies op het gebied van betrouwbaarheid, onderhoud in het veld en SELinux-beveiliging. Ook levert Montavista de Field-Safe Application Debugger, waarmee software op een werkende toepassing te debuggen is door tracepoints aan te brengen in de draaiende applicatie.

Het hart van CGE is een embedded Linux-OS ontworpen voor telecom- en netwerkapparatuur, waaronder Advanced TCA- and MicroTCA-gebaseerde platforms zoals SGSN‘s, GGSN‘s, and softswitches. De kernel is gebaseerd op Linux 2.6.21 met realtime-uitbreidingen en nanoseconde-timers. Ook kan CGE 5.0 het processorgebruik zeer nauwkeurig meten, wat load-balancing ten goede komt. Door het gebruik van Linux-standaarden kunnen ontwerpers kant-en-klare tools voor dit OS gebruiken. Met CGE 5.0 levert Montavista zijn Eclipse-gebaseerde Devrocket-ontwikkelplatform.

Nieuw in CGE 5.0 is de Run-Time Application Patcher, waarmee binaire patches op een draaiend systeem zijn uit te voeren. Daardoor hoeft dit niet of zeer kort uitgeschakeld te worden voor onderhoud of upgrades. Verder beschikt CGE 5.0 over mogelijkheden om op verzoek een core te dumpen in enkele tientallen tot honderden microseconden. Verder introduceert Montavista in versie 5.0 de Flight Recorder, een diagnosetool die de geschiedenis van het systeem bijhoudt. Dat maakt het eenvoudiger om een goede diagnose te stellen als er iets mis gaat. De Flight Recorder biedt meer informatie dan een crashdump en is bovendien uitbreidbaar door gebruikers.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content