Tools&Toys

Mono 2.0 maakt .Net cross-platform

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

Het Mono-project heeft versie 2.0 aangekondigd van zijn open-source implementatie voor .Net. Mono 2.0 biedt alle benodigde software voor het ontwikkelen en uitvoeren van .Net-client- en -servertoepassingen op een brede reeks platforms, waaronder Linux, Windows, Mac OS X, Solaris en BSD op X86, PowerPC, Arm, S390 en S390X en Sparc. Het pakket is ook gepoort naar de Wii van Nintendo en Apples Iphone. De 2.0-release is compatibel met de desktop- en servercomponenten van Microsofts .Net-framework versie 2.0.

Mono 2.0 ondersteunt alle Microsoft .Net 2.0-Api‘s, waaronder ASP.Net, Ado.Net en Windows.Forms. Het pakket bevat een C# 3.0-compiler met Language Integrated Query-ondersteuning (Linq) en een runtime. Mono 2.0 bevat ook een nieuwe tool genaamd Mono Migration Analyzer (Moma), die helpt met het ontdekken van gebieden in .Net-software die gewijzigd moeten worden om op Mono te kunnen draaien in een Linux-omgeving.

De onderdelen van Mono zijn beschikbaar volgens verschillende licenties. De C#-compiler kan gebruikt worden volgens de Mit/X11-licentie of de Gnu General Public License (GPL). De tools zijn beschikbaar volgens de voorwaarden van de GPL. Voor de runtimebibliotheken moet de Gnu Library GPL 2.0 (LGPL) gebruikt worden. De klassebibliotheken hebben een Mit/X11-licentie. Voor ontwikkelaars die Mono in een bedrijfseigen project willen gebruiken dat niet aan de voorwaarden van deze open-sourcelicenties kan voldoen, zijn commerciële licenties beschikbaar.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content