Achtergrond

Monitoring op maat als bouwsteen voor smart industry

Ted Ooijevaar is research-engineer bij Flanders Make. Het Decisions-corelab van dit Vlaamse instituut heeft het beschreven onderzoek uitgevoerd in samenwerking met het Cosys-lab van de Universiteit van Antwerpen en de afdeling Production Engineering, Machine Design and Automation van de KU Leuven, in het kader van het Vibmon-project en met ondersteuning van het Vlaamse Agentschap Innoveren en Ondernemen.

Leestijd: 4 minuten

Met een slim algoritme, goedkope sensoren en een open embedded platform hebben Flanders Make en partners de bouwstenen ontwikkeld voor permanente conditiebewaking. Hiermee is monitoring op maat mogelijk op productiemachines, alsook op componenten zoals tandwielkasten, pompen, motoren en compressoren.

Productiemachines worden steeds intelligenter. Ze bevatten steeds meer sensoren en zijn onderling verbonden via een cloud-omgeving. Hierdoor wordt het mogelijk om hun conditie en functioneren continu en vanop afstand te monitoren, inzichten over meerdere soortgelijke machines te vergelijken en hun werking bij te sturen.

Productiebedrijven streven continu naar verhoogde productiviteit, onder meer door machinestilstanden te vermijden. Deze vertegenwoordigen een hoge kostprijs omwille van gemiste omzet. Een vroege foutdetectie in bijvoorbeeld lagers en tandwielen maakt een serieuze kostenbesparing en tijdswinst mogelijk.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content