Opinie

Money makes the world go round

Aad Vredenbregt is directeur-eigenaar van Valoli.

Leestijd: 3 minuten

Na mijn studie werktuigbouwkunde, nog in de vorige eeuw, raakte ik ervan overtuigd dat voor de vooruitgang van onze maatschappij de technologie het struikelblok niet zou zijn. De Amerikanen hadden inmiddels al een man op de maan gezet en binnen Philips was het onderzoek naar lithografie in volle gang. Met technologie is alles mogelijk en oplosbaar, realiseerde ik me toen al, maar het geld, met name funding en cashflow, is bepalend.

Technologie kan een grote bijdrage leveren aan de grote uitdagingen van onze hedendaagse maatschappij. De mate waarin dat gebeurt, wordt echter niet door haarzelf bepaald. Het was daarom dat ik aansluitend aan mijn technische studie nog een opleiding economie volgde.

Mijn eerste industriële werkgever ging failliet. Niet aan een slecht product of slechte technologie, want daarin liep het bedrijf destijds voorop. De ultieme uitdaging, met faillissement als gevolg, bleek de financiering van de voortgebrachte, kapitaalintensieve producten. De verkopers waren meer tijd en moeite kwijt aan het optuigen van krediet- en exportfinanciering dan aan het overtuigen van de potentiële klanten van de technologische suprematie van het product. En de R&D-managers droegen toen al verschrikkelijk veel bij in de noodzakelijke lobby naar financiers en overheden om de benodigde ontwikkelgelden op tafel te krijgen.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content