Your cart is currently empty!
Molybdeniet ‘gekwalificeerd’ voor digitale schakelingen
Onderzoekers van het École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) hebben simpele binaire-logicaoperaties uitgevoerd op een chip waar silicium is vervangen door een laag molybdeensulfide (MoS2), of molybdeniet. Als inverters hebben de prototype IC‘s een gain van vier, wat aantoont dat ze geschikt zijn om grote digitale circuits op te baseren. Ook vervaardigden de Zwitsers Nor-schakelingen, waaruit in feite alle digitale functionaliteit voortvloeit. Kortom: het mineraal is geslaagd voor het IC-toelatingsexamen.
Molybdeniet heeft enkele eigenschappen die het mogelijk een beter chipsubstraat maakt dan silicium. Elektronen door de dunst denkbare laag – drie atomen of minder dan een nanometer – molybdeniet heen. De geringe dikte reduceert short-channel-effecten, hetgeen kleinere en zuinigere transistoren mogelijk maakt.
Voor wie dit soort beloftes bekend voorkomt: het lijkt inderdaad op de goudgerande verhalen die regelmatig over grafeen verschijnen. Alleen, zeggen de EPFL-onderzoekers, molybdeniet is misschien nog wel beter dan grafeen. Het eveneens tweedimensionale materiaal heeft namelijk wél van zichzelf een bandgap en MoS2-schakelingen hebben een gain groter dan 1 (grafeenschakelingen zitten op een gain van ongeveer 1).