Technieuws

Moblin en Maemo gebundeld tot universeel device-platform

Leestijd: 2 minuten

Nokia en Intel voegen hun embedded-Linuxplatformen Maemo en Moblin samen om een softwarestack te bouwen voor mobiele telefoons en andere embedded apparatuur. Dit opensource Meego-platform zal Arm- en Intel-gebaseerde devices ondersteunen. De bedrijven mikken op toepassingen zoals mobiele computers, netbooks en tablets, smartphones, internet-tv‘s en automotive infotainmentsystemen. De bedrijven denken volgend kwartaal een eerste release klaar te hebben en zeggen dat er later dit jaar Meego-gebaseerde producten op de markt komen, van Nokia maar ook van anderen.

Centraal in het platform staat de opensource Qt-toolkit. Nokia kreeg deze technologie in huis toen het twee jaar geleden het Noorse Trolltech overnam, de ontwikkelaar van Qt. Deze C++-toolkit biedt een abstractielaag op verschillende desktop- en embedded platforms voor GUI-ontwerp, maar ook zaken als XML-verwerking of multimedia en op lager niveau het openen van bestanden, netwerk-sockets en threads. Daardoor is het mogelijk om applicaties geschreven met Qt ongewijzigd te compileren voor de verschillende doelplatforms, te weten Linux en embedded Linux, Windows en Windows CE/Mobile, en Symbian. Qt is ook geschikt voor VXWorks en QNX, maar deze platforms worden niet officieel ondersteund.

Het Maemo-platform van Nokia wordt al sinds 2005 ontwikkeld en kwam via een aantal high-end internettablets op de markt. Voor telefonie is het tot nog toe niet geschikt. Het Moblin-project werd in 2007 door Intel gestart. De halfgeleider- en de mobieltjesgigant flirten al langer met elkaar op het gebied van Linux-technologie. Intel wil met zijn Atom-processoren heel graag groeien ’aan de onderkant‘, richting internettabletten, mobieltjes en andere handheld apparatuur. Vorig jaar kondigden de bedrijven aan samen een opensource GSM-stack te ontwikkelen en samen op te trekken in de ontwikkeling van dit soort apparatuur.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content