Mobieltjesmakers zoeken openheid

Reading time: 2 minutes

Author:

Terwijl Apple met zijn dichtgetimmerde Iphone de krantenkoppen beheerst, zien steeds meer mobieltjesfabrikanten heil in een open platform. Enkele dagen na Apple‘s aankondiging presenteerde het Openmoko-project zijn plannen voor een nieuwe generatie mobieltjes. En eind januari kondigde Motorola, NEC, NTT Docomo, Panasonic, Samsung en Vodafone de Linux Mobile Foundation (Limo) aan.

Openmoko is een volledig open-source Linux-platform. Ontwikkelaars kunnen hiervoor eenvoudig toepassingen maken en consumenten kunnen deze makkelijk installeren. Het Taiwanese First International Computer (FIC) presenteerde eind vorig jaar op de Open Source in Mobile-conferentie in Amsterdam zijn Neo1973-mobieltje dat het Openmoko-platform gebruikt. Met het systeem wil FIC een standaard ontwikkelplatform voor mobieltjes aanbieden. De enige gesloten delen zijn de GSM-modem en het AGPS-systeem. Deze maand maakt FIC een ontwikkelaarspreview van de volledige broncode van de Openmoko Linux-distributie openbaar. In maart zal FIC de Neo1973 online aanbieden voor 350 dollar. Tegen september komt het mobieltje via winkels en mobiele operatoren op de markt. Dan zullen de Taiwanezen ook de tweede generatie Openmoko-zaktelefoons presenteren.

Een ander recent open-source-initiatief in de Linux-mobieltjesmarkt komt van een aantal telecomgiganten die hun krachten hebben gebundeld in de Linux Mobile Foundation. Deze non-profitorganisatie moet het gebruik van open-source software in draagbare apparaten stimuleren. Het Limo-project zal zich vooral richten op het bouwen van een Linux-platform, inclusief Api‘s en een referentie-implementatie met broncode.

Over de Openmoko Linux-distributie, die wordt gebouwd met het Openembedded-project, is ondertussen al meer informatie bekend. Het project heeft zelf een applicatieraamwerk gedefinieerd waardoor ontwikkelaars specifiek voor het systeem kunnen ontwerpen. Bovendien biedt het een softwarebibliotheek voor GSM-diensten, waardoor programma‘s bijvoorbeeld voicecalls kunnen inspreken en ontvangen of sms-berichtjes kunnen versturen. Bovendien zijn veel X11-toepassingen, die op Linux- en Unix-computers draaien, ook direct bruikbaar op de Neo1973.

Openmoko zal heel wat toepassingen van de pc naar het mobieltje brengen. De vraag is echter of de consument er klaar voor is. Limo heeft op dat vlak wel een sterkere positie: zowel apparaatbouwers, chipfabrikanten, softwareleveranciers, systeemintegrators, telecomoperators als third-party ontwikkelaars zitten in de organisatie en kunnen zo samenwerken aan een naadloos product. Nu nog een referentieplatform.