Kort nieuws

Mobieltjes stuwen halfgeleiderverkoop

Alexander Pil
Leestijd: 1 minuut

In het eerste kwartaal van 2006 bedroeg de wereldwijde verkoop van halfgeleiders 46,9 miljard euro. Dat betekent een stijging van 7,3 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar, aldus een rapport van Semiconductor Industry Association (SIA). Ten opzichte van het laatste kwartaal van 2005 is de omzet echter gedaald met 1,3 procent. Volgens SIA is dit een normaal seizoenspatroon.

’Sterke verkoopcijfers van mobiele telefoons waren grotendeels verantwoordelijk voor de groei in chipverkoop‘, zegt SIA-president George Scalise. ’Er gingen 31 procent meer mobieltjes over de toonbank, veel meer dan vooraf verwacht. Dit jaar zullen er meer dan een miljard telefoontjes worden verkocht. Volgens Isuppli kosten de halfgeleiders in elk model gemiddeld 32,5 euro. Daarmee is het na pc‘s de belangrijkste markt voor halfgeleiderfabrikanten.‘

Grote slokop van IC‘s is China. Volgens SIA hebben 410 miljoen Chinezen inmiddels een mobiele telefoon en hier komen er elke maand zo‘n vijf miljoen bij. Ook kiezen de Aziaten steeds geavanceerdere modellen. Daar komt nog bij dat de levensduur van mobieltjes wereldwijd is teruggelopen van 26 maanden naar anderhalf jaar. De markt is voorlopig nog niet verzadigd.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content