Technieuws

Mitsubishi claimt records in dikke en dunne zonnecellen

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Mitsubishi Electric heeft op laboratoriumschaal dunnefilm, dunne polykristallijnen en ’gewone‘ polykristallijnen silicium zonnecellen gefabriceerd met recordefficiënties van respectievelijk 14,8, 18,1 en 19,3 procent. De claims voor de twee polykristallijnen exemplaren zijn bevestigd door het eveneens Japanse National Institute of Advanced Industrial Science and Technology.

De dunnefilmcel meet vijf bij vijf millimeter en bestaat uit drie lagen, ieder geoptimaliseerd voor absorptie van een golflengtegebied. Daarvoor waren speciale filmdepositietechnieken noodzakelijk, net als texturering van de transparante elektrodes om het licht zo veel mogelijk in te sluit. Mitsubishi zegt de R&D-inspanningen voort te zetten om de efficiëntie te verhogen.

De polykristallijnen tegels van vijftien bij vijftien centimeter en honderd respectievelijk tweehonderd micrometer dik danken hun records aan de reductie van de contactweerstand tussen halfgeleider en elektrode. De Japanners ontwikkelden daarvoor een speciale behandeling. Ook herbergen de cellen een eerder ontwikkelde honingraatachtige oppervlaktestructuur aan de achterkant om lichtverliezen te beperken.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content